piatok 28. decembra 2012

Šimunky

Predstavujeme Vám dve umelecké vizualizácie slovanského hradiska ktoré sa rozkladá na polohe Šimunky v Dolnej Marikovej. Hradisko malo veľmi výhodnú výšinnú polohu, ktorá nevyžadovala budovanie výrazného valového opevnenia. Iba v jednej časti hradiska nachádzame pozostatky po zničenom kamennom vale. Ostatné časti hradiska boli zrejme chránené iba drevenou palisádou.



Verzia so širšou akropolou


Na hradisko upozornil v roku 1997 člen archeologického krúžku Jozefa Moravčíka Gašpar Zemančík. Ďalší člen krúžku pán Martin Olšovský je zároveň autorom kvalitného nákresu jeho pôdorysu. V roku 2000 sa na hradisku našlo množstvo výnimočných nálezov, ktoré poukazujú na významné postavenie tohto hradiska. Tento nákres tvoril zároveň podklad pre vytvorenie jeho vizualizácie.

Umiestnenie domov je iba predpokladané a nemá oporu vo vykonanom archeologickom výskume, pretože podrobný výskum sa na hradisku doposiaľ nerealizoval. Na akropole však je možné predpokladať zrubové stavby a v častiach, kde to podložia umožňovalo možno tiež predpokladať polozemnice.

Verzia s užšou akropolou


Archeológovia taktiež vytvorili jednoduchý plánik opevnenia časti akropoly hradiska. V prípade že opevnená plocha sa obmedzovala iba na rozsah, ktorý je vyznačený na tomto druhom plániku, bola by akropola oveľa menšia. 


Z uvedených dôvodov sme sa rozhodli vytvoriť umeleckú vizualizáciu oboch verzií. Terén, ktorý zahŕňa širšiu akropolu hradiska je veľmi komplikovaný a v súčasnosti je celý zarastený kríkmi a stromami, ktoré sťažujú orientáciu, a preto je náročné pokúsiť sa o vernú vizualizáciu vzhľadu hradiska. Napriek tomu sme sa o to pokúsili.

Autorom oboch kresieb ktorú práve vidíte je náš spolupracovník Haden Sutton, ktorý sa pri ich tvorbe snažil držať pôdorysu a mapky od Martina Olšovského. 

Obe kresby budú umiestnené na informačnej tabuli, ktorú na jar plánuje  umiestniť naše Občianske združenie Hradiská na Šimunkách. Chcem zároveň vyzvať každého, komu nieje naša história ľahostajná, aby prispel čo aj malým sponzorským darom na vyhotovenie a umiestnenie tejto informačnej tabule. Peniaze je možné poslať na náš účet číslo 2300322086/8330

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára