streda 24. decembra 2025

Ježiškova kaša - recept

 Vianočná Ježíškova kaša 

(tradičné štedrovečerné jedlo v niektorých osadách Dolnej Marikovej, napríklad v osade Pavlovce a Bracinovce v Besnom)



Suroviny

1 šálka fazule farebnej, najlepšia veľká „švábka“

1 šálka zemiaky nakrájané na kocky

1 šálka pohankové krúpy

Hrsť sušené slivky 

Hrsť sušené huby

1 veľká cibuľa

1 hlávka cesnaku (podľa chuti môže aj menej)

½ masla 

soľ

čierne korenie mleté



Postup

Deň pred prípravou namočíme fazuľu

Varíme so soľou, kým fazuľa nezmäkne

Pridáme zemiaky a sušené huby /prepláchnuté)

Keď sú zemiaky mäkké, pridáme sušené slivky a povaríme do zmäknutia (môžu byť vopred namočené v troche vody, ktorú vlejeme so slivkami

Nakoniec prisypeme pohanku.

Po celý čas varenia nemiešame, zmes by prihorela... len sledujeme dostatočné množstvo vody

Cibuľu opražíme do zlatova na masle a tesne pred odstavením pridáme nastrúhaný cesnak.

Vlejeme do zmesi, všetko dobre premiešame. Zemiaky môžete popučiť na kašu.

Dochutíme a podávame.


Kaša chladnutím zhustne. Pokiaľ ju treba zriediť, postupne pridávame prevarenú vodu-už za stáleho miešania 

Keď je redšia, treba ju nechať postáť odokrytú.

Výborná je aj na ďalší deň, či už zohriata, alebo studená.

V niektorých častiach Marikovej ju zalievali vianočnou kapustnicou.


V mojej rodine ju varí už veľa generácií, určite začiatkom 19. Storočia ju už varili.

( Povesť hovorí, že chudobná maminka už nemala deťom čo na Štedrý večer dať jesť.

Povyberala teda zvyšky zeleniny, ktorú ešte mala v sýpke, zmiešala a uvarila z nej túto fantastickú dobrotu).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára