streda 15. mája 2013

Mariková v Nórsku

Vedeli ste, že Mariková nieje iba na Slovensku? Niektoré miesta v južnej časti Nórska sa nazývajú Marikova / Marikoven. Upozornil nás na to čitateľ Olav Ulltveit-Moe z Nórska, ktorý sa zaujíma o tieto tak trochu záhadné miesta. Moderná výslovnosť názvov je už odlišná, a mnohé dnes zrejme upadajú do zabudnutia, ale písomné pramene zo stredoveku sa zhodujú na názvoch Maríkova / Marikoven.



Koncovky-a-en sú vecou gramatiky a odrážajú rozdiely vo východnej a západnej-nórčine. Predpokladá sa, že prvá časť názvu - "Mari"- odráža meno  Márie,  a prípona "-kova" znamená malý dom. Väčšina miest s názvom Marikova sa nachádza pozdĺž pobrežia a 2-3 názvy sa viažu na  miesta, kde sa pochovávli mŕtvi, ktorých vyplavilo na breh more. Keďže Nórsko má  dlhé pobrežie, je tu  dávna tradícia pochovávania mŕtvych, vyplavených morom, o ktorých sa nevedelo, či sú pokrstení, alebo nie, preto sa na ich pochovávanie vyberali takéto osobitné miesta. Sú to teda určité posvätné miesta s pochovanými mŕtvymi. 

Ale potom existuje niekoľko Marikov(vých), ktoré sú umiestnené na kopcoch či stráni, takže vyššie uvedené vysvetlenie jednoducho nesedí. 

Taktiež sú Marikové  umiestnené pozdĺž dávnych ciest, v miestach, kde by bolo výhodné pre cestujúcich mať prístrešok, aby zostali cez noc.  Vlastne toto vysvetlenie je vhodné takmer pre všetky Mariková, vrátane tých pri mori. Najjednoduchší a najrozšírenejší  spôsob cestovania v Nórsku v minulosti  bola plavba pozdĺž pobrežia na lodiach a člnoch a prístrešky pre prenocovanie na pevnine boli v veľmi vítané. V stredoveku nebolo budovanie takýchto prospešných budov pre pútnikov ničím výnimočným.

Na TEJTO MAPE zadajte do vyhľadávacieho okienka slovo Marikov a zobrazia sa Vám všetky Marikové v Nórsku !!!

Takže toľko veľmi zaujímavé vysvetlenie od nášho nórskeho priateľa, ktorému touto cestou ďakujem za info.

Mimochodom, aký je podľa Vás pôvod názvu Mariková na Slovensku ?

4 komentáre:

  1. V dávnych dobách starešina Marek priviedol svoj ľud do našej doliny a usadil sa na Šimunkách. Podľa neho vznikol názov Mariková

    OdpovedaťOdstrániť
  2. viem ešte o povesti, zobrazujúcej cigánku Mariku, ale už neviem dej.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ukradla gazdovi sliepku a ten sa tak nasral že ju zamároval a na jej počesť sa to odvtedy vola Marikova

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ziadna ciganka, ti prisli az 200 rokov po prvej zmienke o obyvanej osade.

    OdpovedaťOdstrániť